Всеки втори не вярва кабинетът да изкара пълен мандат, но не иска избори сега

ГЕРБ е първа политическа сила с 23, 6% подкрепа, ПП спада до 22,9%
181
Всеки втори не вярва кабинетът да изкара пълен мандат, но не иска избори сега
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ПП бележи нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ да ги изпревари. “Възраждане” регистрира ръст за втори пореден месец.

Над половината българи смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 47% са на мнение, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори.

Това са основните изводи от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.
След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции сега се регистрира известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия.

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%.

При правителството има също лек спад на положителни оценки за работата - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април.

Има съществени различия в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати.
Симпатизантите на “Продължаваме промяната” стоят най-убедени в подкрепата си спрямо кабинета.

Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение.

Сред привържениците на “Демократична България” съотношението положителна - отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3.

Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази оценка, докато тези на “Има такъв народ” в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета.

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателните - 38%.

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. При разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и “Възраждане” доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори.

Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.

И този месец продължава ерозията в подкрепата към “Продължаваме промяната” - от 22,9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20,1% през април.

Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през април основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23,6% от гласуващите.

ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11,1% и 10,5% от гласуващите. Регистрира се втори пореден месец на ръст при “Възраждане” – от 7,3% през март до 9,3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, с близки стойности до третата и четвъртата. ДБ задържа позиции на 7,1% от гласуващите, а “Има такъв народ” този месец са с 6,9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Всички формирования са от най,по по най докато са на власт защото са на хранилка,но отбият ли ги стават най-върлите душмани на не демокрацията.Примери бол.Комунистическият идиотизъм е проспериращ по цяла Европа,та дори и по другите континенти.Бацили и токсини са тези гадини.
131
0
 
1
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
До 148 Искрено се разсмях на вашите слова Научете се да водите дебати и да не си мислите че написаното от вас е единствено и неповторимо Незнам за кой път ще кажа че съм човек и пиша това което е тук и сега ВИЕ сте този който постоянно хвърля кал по мен и съответно отвръщам А колкото до образованието и културата на пишещите тук нямам думи ТЕЗИ хора се питам къде живеят и с какво и е пълна главата и
130
0
 
1
 
! Отговори
до 152 преди 2 години
жена ти и дъщеря ти са от ГЕРБ...
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки втори не вярва кабинетът да изкара пълен мандат, но не иска избори сега. . . . . . . . По ясна диагноза на де б или щина няма!
128
1
 
1
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
И предишните и сегашните и следващите са едни и същи и винаги ще бъдат такива. Трябва да минат много поколения и мисленето на хората да се промени, за да стане нещо. От "великите" щати са изчислили, че този процес ще трае около 100 години, сиреч, както вика вожда, 2089 г. трябва да очакваме промяната до тогава всичко ще се повтаря... С една дума и да викате и да крякате по форуми, площади и т.н. няма да доживеем да видим промяната.
127
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що е герб все е мър ша е казал народа
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите ***, отново не изъдржат в коментарите. Значи сме на прав път. А тоя дето е написал 100 пъти хаха в 20 коментара - хора пийте си хапчетата, не е шега тая работа!
125
1
 
2
 
! Отговори
Da преди 2 години
Трябва да изчакаме да откраднат всичко!
124
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гербавите троловe на хахавото си ниво :)
123
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз промяната 144 Не е имало такава, "Аз, лъжата":) От самото начало само вие ме плюете, а не е имало кой да ме похвали. А аз пиша прилични коментари, за разлика от Вас и сътроловете Ви. Не обиждам, не се ровя в мръсните чаршафи и не критикувам образованието на хората, щом е по-високо от моето. А вие сте пик ниво :) - жълтини и пoмия
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 146 И през лятото на 2020 беше така, ама чакахме, гербав. И вие ще чакате. Още повече няма такива явни нагласи, не говоря за платени соц.агенции :)
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да не ходим на нови избори, има доста сериозни размествания в нагласите и съответно те трябва да се отразят върху управлението.
120
1
 
1
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
До 143 Един нормален дали може да драска такива слова 143 вашите близки са такива всичките
119
1
 
1
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
До 125 коментаторът на пъпъ и сбиротацитеумря ромката дето те хвалеше незнаех че 125 е по по най от останалите българи смех и Жалко че е слуга на пъпъ и патерици те и
118
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете с платените публикации на пcuxuчнo болнuя от Банкя!
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом половината не искат избори сега, защо се напъвате да ги предизвиквате :) Да не би някой да ви плаща :)
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До морски 140 От едно и също място дойдоха и двете - и т.нар. руски ред, и десарската мутризация, точна имитация на кагебейската м.фия. Просто на другарите им омръзна да се преструват и си взеха мандрите, които преди обираха :)
115
6
 
4
 
! Отговори
морски преди 2 години
На брега крадци построиха хотелчета или имат по няколко луксозни жилища. Това през социализма не беше възможно. Сега при дивия и уродлив капитализъм - много ясно е! Руския ред през соца е по-добър от българското ДС безредие с мутризация.
114
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 137 И защо, когато пишете такива коментари, гербав тролe, се хилите, като ***? Каква е логиката? Освен, че това е нивото Ви :)
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кво е това соц..? 136 Соц е съкратено от социализъм. А социализъм беше 45 години в България да ни лъжат, че строим комунизЪма, а всъщност са ни готвели пост соц-а - червен капитализъм, по-див от империалистическия :)